Les informatie

Basistechniek

De basgitaar vlot te leren bespelen is het nodig om de rechter- en linkerhand goed samen te laten werken. Dit zal in het begin de meeste aandacht krijgen aangezien een baspartij pas gaat swingen wanneer je vingers soepel over de hals bewegen. 
Aan de linkerkant bekijken we onder de positie van de hand en werken we aan het vergroten van het bereik. Uiteraard komen ook zaken aan bod zoals dempingstechnieken, positiespel, slides en alles wat je nodig hebt om vloeiend te leren spelen. 
De rechterhand wordt vaak vergeten in de ontwikkeling terwijl rechts juist zaken als timing ( het op het juiste moment aanslaan ), dynamiek ( harder of zachter aanslaan ) en toonvorming plaatsvinden; allen zeer belangrijk om een baspartij mooi te laten klinken !
 

Timing

Dit hoort bij de basistechniek maar is zo belangrijk dat het een aparte vermelding verdient ! 
Wanneer je een baspartij swingend of juist heel bruut wil laten klinken dan is een perfecte timing hiervoor primair verantwoordelijk. Om een goed gevoel voor timing te ontwikkelen leer je samenspelen met de metronoom of drumcomputer met als uiteindelijk doel het vormen van een strak ritmetandem met de drummer van je band. Naast dit alles leer je werken met de verschillende ritmische figuren of “Grooves” in verschillende muziekstijlen.

Muzikaal spelen

lekker klinkende baspartij heeft een aantal ingrediënten die allen even belangrijk zijn. In de basis hebben we het al gehad over techniek en timing en hiermee is een goede basis gelegd. Maar wat maakt een geweldige baspartij nou eigenlijk zo geweldig ?!
Om antwoord te krijgen op die belangrijke vraag gaan we samen op zoek door zaken te behandelen als klankvorming en het spelen in positie ( bepaalt waar je een partij speelt op de hals ). Daarnaast is het leren samenspelen met andere instrumenten een must. 
Het leren doseren in je baspartij bepaalt een groot deel van het succes. Om dit alles duidelijk hoorbaar te maken worden er tijdens de les audio opnames gemaakt van je spel die we samen terugluisteren om zo heel gericht jouw basspel naar een hoger niveau te tillen.

Theorie

Kort door de bocht kun je stellen dat, wanneer je niet echt weet wat je aan het doen bent, jouw muzikale ontwikkeling achter zal blijven. De theorie wordt tijdens de praktijk behandeld en wordt in helder Nederlands uitgelegd. Het is belangrijk dat theorie en praktijk hand in hand gaan zodat het één het ander aanvult. Zaken als halskennis, noten lezen, het uitschrijven van ritmes , toonladders en akkoorden zijn een must om lekker te leren spelen.

Gehoortraining

Met de opgedane kennis en inmiddels aangeleerde vaardigheden is het tijd voor de volgende stap. Veel muzikanten halen hun partijen van het internet maar lopen tijdens het instuderen vast omdat de meeste aangeboden partijen niet kloppen. Waarom zou je niet zelf aan de gang gaan en de baspartijen op eigen kracht uitzoeken en op papier zetten ?!
Wanneer je hiermee aan de slag gaat zal je merken hoe belangrijk het is om dit vooral zelf te doen. Muziek maken doe je vooral met je oren en door een baspartij op gehoor uit te zoeken ontwikkel je een geweldig muzikaal vocabulaire ( ritmische en melodische “woordenschat” ). Omdat er tijdens het uitzoeken vanzelf vragen komen ga je dingen uitzoeken… en als je dingen gaat uitzoeken begin je te leren… zo simpel is het !
Uiteraard is alle begin moeilijk en wordt het uitzoek proces tijdens de lessen stap voor stap uitgelegd. Zeker als je met het schrijven van eigen liedjes bezig bent is het handig wanneer je je eigen verzonnen partijen snel op papier kunt zetten. Dit betekent minder tijd kwijt aan onthouden en instuderen en dus meer tijd voor het creatieve proces !

Creatieve ontwikkeling

Het schrijven van die waanzinnige partij is een optelsom van alle punten die we hiervoor hebben doorlopen. Het één kan niet zonder het ander... techniek, timing, muzikaal spelen, theorie, lees- en schrijfvaardigheden en gehoor worden samengevoegd. Combineer dit met je eigen creativiteit en er ontstaan de mooiste partijen. In de lessen krijg je handvatten om deze partijen te schrijven en nemen we jouw ideeën op om deze thuis te kunnen analyseren waarna we in de volgende lessen verder kunnen bouwen op jouw nieuwe meesterwerk.

Praktijkvragen

De motivatie om de basgitaar te leren bespelen is voor iedereen verschillend. De één heeft als doel om eigen songs te schrijven, de ander gaat in een vette coverband spelen en de volgende vindt het te gek om thuis met de favoriete liedjes mee te grooven. 
Wat je doel ook is, wanneer je gaat spelen kom je vanzelf allerlei zaken tegen die vragen oproepen. Ik ga je helpen om die vragen te beantwoorden en je te adviseren vanuit decennia ervaring. Vragen als: welke basgitaar, versterker of speakercabinet past bij mijn situatie ? Wat komt er kijken bij het optreden ? Hoe oefen ik efficiënt met de band ? Hoe vervang ik de snaren ? Hoe bereid ik me voor op een studiosessie ? Vraag maar raak !

Samengevat

Iedere persoon is een individu en dat betekent dat het lestempo wordt afgestemd op de leerling die op dat moment tegenover me zit. Belangrijk is dat de lesinhoud in de basis voor iedereen gelijk blijft. Zo komt iedereen het best tot z'n recht en benut zijn of haar maximale potentie!
Dit betekent ook dat de behandelde liedjes worden afgestemd op jouw muziek smaak en / of de setlist die je op dit moment aan het instuderen bent met jouw band. 

Share by: